24 Nisan 2011 Pazar

Torba Yasa’dan beklentilerimiz var!


Kırklareli Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker düzenlenen Torba Yasa ile ilgili bazı beklentilerinin olduğunu açıklarken, Esnaf ve Sanatkârların yaşadıkları sıkıntılarını az da olsa gidereceğini umduklarını belirtti. 
 
Kamu alacakları için uygulanan ağır gecikme faizlerinin ve cezaların ekonomik krizden çıkmak için çalışan Esnaf ve Sanatkarlara büyük sorun yaşattığını açıklayan Ali Fuat Şeker, Esnaf ve Sanatkârların yaşadıkları sıkıntılardan kurtulabilmelerini, tüm kesimlerin geleceğini yakından ilgilendirdiğini belirterek açıkladı.
Torba Yasa’nın çıkmış olmasına rağmen sonuçlanmasını bekledikleri bazı sorunlar olduğunu da belirten Şeker, Türkiye’nin küçük ve orta ölçekli işletmelerinin %95’inin mikro ölçekli işletmeler olduğunu bildirdi. İstihdam sağlamak, ekonomiye hareketlilik getirilmesi gibi çeşitli olanakları da yanlarında getirdiğini belirten Şeker, bu tür işletmelerin üstlendikleri rolün büyük olduğunu da sözlerine ekledi. Çeşitli nedenlerden dolayı Esnaf ve Sanatkârların faaliyetlerinin engellendiğinin ve olumsuz yönde etkilendiğinin üstüne duran Ali Fuat Şeker, Esnaf ve Sanatkârların Türkiye ekonomisinin orta direği olma niteliğini yitirdiğini belirtti. Oluşan sorunların ekonomik yönden büyük sorun oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Şeker, çözüm önerisi olarak; marketlerin şehir dışına taşınması, çalışma saatlerinin kısaltılması, işyeri açma ruhsatları verilirken aynı tür işletmelerin arasına belirli bir mesafe konulması, Esnaf için uygun koşullu uzun vadeli kredi olanakları kullandırılması, bankaların çok kolay tüketici kredisi vermesi, bu krediye ulaşan halkın ev, araba gibi ürünleri satın almaları sonucunda uzun vadede borçlanmaları ve diğer alanlardaki tüketimi kısmaları, kayıt dışı çalışanların kontrol altına alınması, haksız rekabetin önlenmesi, kira bedellerinin yüksek olması ve stopajın kiracıya yüklenmesi gibi çeşitli maddeleri ileri sürdü. Meydana gelen maliyetin artması, kârların düşmesi, akaryakıt pahalılığının olması, yolcu ve yük nakliye sektörüne girişin belli bir kurala bağlanmaması gibi olumsuzlukların da Esnaf ve Sanatkârların sorunlarını arttırdığını da açıklayan Ali Fuat Şeker, gerekli önlemlerin alınması ve Esnaf ve Sanatkârların Türkiye ekonomisindeki konumlarını koruyabilmelerinin gerektiğini belirtti.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder